Skip to content

Szüret 2022

Szüret 2022

November közepére megérkeztek az utolsó aszúszemek is a Grand Tokaj Borászat tolcsvai birtokközpontjába, ezzel lezárult az izgalmas és korai 2022-es szüretünk. Az évjárat kapcsán szőlészeinkkel és főborászunkkal, Áts Károllyal beszélgettünk.

 

Az izgalom

Izgalmas éven vagyunk túl – meséli Gyuribácsi a szőlészünk – jelentősen különbözött a szőlő érettsége az egyes dűlők között, hiszen olyan szárazságon vagyunk túl, hogy a déli hegyoldalakon még az erdők mély gyökerű fái is bebarnultak a Zemplénben. Csak imádkozni tudunk, hogy a szeptemberi csapadék talán megmentette az évszázados fákat. Meglepetés, hogy a lösztalajokon kívül a szőlő egészen jól bírta a kivételes meleget és csapadékmentes tavaszt és nyarat. Persze ahogy dűlőkben, a fajtákban is volt eltérés: a furmint jobban bírta a hőséget és a kevés csapadékot, a hárslevelű eleinte szebben cukrosodott, de a szokatlan melegben – főleg a löszös területeken – nagyon apró bogyókat termelt. A savak szépen megmaradtak, ami a szeptemberi cukrosodás mellett nagyon fontos a jó borhoz.

 

Kiegyenesedett

Szerencsére a szüretre minden kiegyenesedett: a szeptemberi csapadék még jókor jött, nagyon jót tett a szőlőnek az érkező 120 mm. Az éréshez ugyanis nem csak napfény kell, hanem víz is: így tudott a szőlő megfelelő cukrot képezni. Az esők után kisütött a nap, októberben jó ideje volt a szüretelőknek és a szőlőnek is. Nagyon szép, hosszú őszünk volt, minden kikerekedett a végére.

A szüreti időpont

Az évjárat miatt heterogén érési mátrix – meséli Balassa István szőlész – így a legnehezebb döntés a szüreti időpont eltalálása volt. Egészen csekély aszúsodás jelentkezett október közepéig, utána viszont azokat a fürtöket, amelyek kint maradtak, szépen megtalálta a botritisz. Azt gondolom, a szamorodni éve lesz ez az idei: a meleg év magas cukortartama és a részleges, részben befejezetlen aszúsodás miatt ez az év tökéletes ennek az izgalmas, komplex bort adó borfajtának.

Lassabban nyílnak

Amennyire az elején megijedtünk, olyan szép, egészséges gyümölcsöt sikerült szüretelni a végére. A száraz borokat már jobban látjuk, azok izgalmasak, szépek lettek. A szokásosnál lassabban erjedtek, talán lassabban is nyílnak, ahogy a tartályokból, hordókból kóstoljuk őket – meséli Áts Károly főborász. Egy kis várakozás után azonban nagyon szépen nyílnak az illatok, szép az illattisztaság, fajtakarakter, ami a legfontosabb. Kegyes volt az októberi időjárás: le lehetett szépen szedni a szárazboroknak szánt, egészséges szőlőt, utána gyorsan érkezett a félédes- a késői szüretelésű és a szamorodni szőlő is. Amit nagyon sokáig a tőkén hagytak, egészen magas cukortartalmat ért el, ilyen szempontból kifejezetten jó év a 2022-es.

 

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?