Skip to content

Rólunk

SZERETJÜK…

Bejártuk a legkedvesebb dűlőinket és a tolcsvai borászatot, közben megkértünk néhány kollégánkat, tartsanak velünk, mutassák meg, ők mit szeretnek a legjobban abban, amivel nap mint nap foglalkoznak.

Áts Károly, Főborász

Szeretem a munkatársaimat. Öten ötfélék vagyunk a pincében, de amikor kóstolunk, akkor egy nyelvet beszélünk. Egy cél lebeg a szemünk előtt a szürettől a végső házasításig minden munkafolyamatban: a legjobb száraz vagy édes bor elkészítése.

Szeretem Tokajt és az esszencia az maga Tokaj. Aki még nem kóstolta, nem tudja, milyen is ez a borvidék. Nincs olyan, hogy egy pohár esszencia. Csak egy korty van, de az a korty maga a csoda. Őszinte leszek: ehhez a borhoz van a legkevesebb köze a borásznak, itt minden a környékbeli hegyeken és mikroklímán múlik. No meg persze azon az egyre kevesebb, különleges tehetségű és erejű tokaji asszonyon, akik még a tőkén, szemenként kiválogatják a legtökéletesebb aszúsodott bogyókat.

Czemiczki Adrienn, Ültetvényellenőr

Szeretem a Pető-dűlőt. Tolcsvai vagyok, imádom ezt a vidéket és a falut ölelő dombokat. Egész nap a szőlőket járom ültetvényellenőrként, sokszor munka után felsétálunk a Pető tetejére, ahol a gyalogtőkés furmintunk terem. A legmagasabb, köves teraszok, nehezen művelhető kis platóin kevés termést hoznak a karós tőkék, de az apró, földhöz közel növekvő fürtök egészen kivételesen gazdag bogyókat nevelnek itt jó években.

Szeretem a buborékokat. Ha egy bort szabad csak mondanom, az első, ami beugrik mindig a Pillanat. Nyár van, forróság, ez a hideg gyöngyözőborok ideje. Bár a Pillanat olyan elegáns lett az éven, hogy bármilyen évszakban tökéletes lehet. A furmint és a hárslevelű mellett nagyon jól áll neki a borvidéken termett, gyümölcsös chardonnay.

Kamasinszki Miklós a palackozó üzem karbantartója

Szeretem, hogy borral foglalkozhatom. 1982-óta dolgozom a palackozóban és két dolog okoz igazán örömet: a tisztaság és ha meg tudok oldani egy-egy rejtett problémát, ki tudok javítani egy apró hibát a töltőgépen. Na jó. A harmadik a feleségem, akit szintén itt ismertem meg a borászatban. – Kamasinszki Miklós a palackozó üzem karbantartója

 

Farkas Erzsébet, Exportmenedzser

Szeretem, hogy nyitottan és őszintén dolgozhatom, hogy minden az emberi kapcsolatokról szól a munkámban. Az egy dolog, hogy én bort szeretnék eladni, a partnerem pedig bort szeretne vásárolni, mégis az emberi kapcsolat, a beszélgetés, a megismerés marad a legfontosabb része a mindennapoknak.

 

Lukács Attila, Termelési műszakvezető

Szeretem a felelősséget. Azt az édes terhet, hogy mielőtt tölteni kezdjük a borokat, én lehetek az utolsó, aki megkóstolja, mi kerül aznap palackba. Minden reggel úgy kezdődik, hogy csak egy utolsó, szakmai ellenőrzés és gondos kóstolás után kapcsoljuk be a fertőtlenített és felkészített töltőgépünket.

Bartus György (Gyuribácsi), Termelői kapcsolatok

Szeretem a Szarvas-dűlőnket, ahonnan a világ végéig és tovább is ellátni. Délre, az Alföld felé nyitott, meredek hegyoldal, alattunk a Tisza, fölöttünk az erdő – mesebeli hely, pazar panorámával. Még a huncut féreg, a filoxéra sem bírt az itteni finom löszön termő szőlőkkel.

Szeretek mosolyogni. És amikor az ember aszút iszik, sohasem szomorú, azonnal mosolyra görbül a szája. A harmónia az, amit egy borban keresek és a furmint nekem az aszúban mutatja meg leginkább, hogy mire képes, hogy milyen egyensúly rejtőzik benne. Ahogy a cukor ölelkezik a finom savakkal a borban – no nekem az a mosoly forrása.

Medzsibriczki László, Borász

Szeretem a szüreteket. Akkor dől el minden: egész nap válogatjuk a beérkező fürtöket, este Áts Karcsival együtt törjük a fejünket, hogy melyik mustnak milyen élesztő állna a legjobban, közben pedig dolgoznak a csodaszép és óriási Bucher préseink. Akkor vagyok nyugodt, ha a szüret végén végigkóstoltuk az összes erjedő mustot és a Karcsi annyit mond, no, ez most jó lett.

Szeretem a furmintot, talán ő a legsokszínűbb szőlőfajta: készülhet belőle üde gyümölcsbomba, tartalmas, ásványos nagybor vagy elegáns édes. Ez a birtok furmint hűtött tartályban készült, hogy a legtöbb virágot, fehér húsú gyümölcsöt megmutassa a pohárban, de egy kis hordót is kapott, ami úgy érzem, lelket, kovászt ad ennek a bornak.

Klubertné Sütő Judit, Labor és minőségbiztosítási vezető

Szeretem a bort, mert sosem unalmas, sosem monoton. Szürettől-szüretig tart az év, és a legizgalmasabb része, amikor a borász csapattal összeházasítjuk, elkészítjük a végleges borokat a sok-sok izgalmas alapanyagból. Ilyenkor néha késhegyre menő vitáink vannak, aztán szépen összecsiszolódunk, mint az összeházasított borok a kóstolópohárban.”

Szeretem az édes borokat. Az eleganciát, a tokaji fajtáink szép összhangját, és különösen a sárgamuskotályt, ami olyan finoman és rafináltan fűszerezi ezt a késői szüretelésű, édes bort. Azt, hogy egyszerre tud üde, friss és gyümölcsös lenni, miközben annyira tokaji…

Matisz Márton, Ültetvényellenőr

Szeretem a mádi területeket. Bár a Tolcsva-patak partján nőttem fel, a Mádi medence fantasztikus dűlői mindennap elvarázsolnak. Itt a Kővágóban csak furmintunk terem és a furmint hálás fajta. Ha foglalkozunk vele, tökéletesen visszaadja azt a gazdagságot, amit a mádi talaj tud. A szomszédban itt a Suba bánya, ahol jól látszik milyen kivételes, gazdag vulkáni talajon dolgozunk.”

Szeretem a Kővágót, nem csak a dűlőt, az innen válogatott dűlőszelektált furmintot is. Igazi, hamisítatlan mádi furmint az itteni köves területek elképesztő ásványosságával, finom eleganciájával és az itt termő szőlő fehérhúsú gyümölcseivel.

Bénó-Becskeházi Tímea, Bartus Pál és Kassai-Fekete Emese szőlészeti koordinátorok

Szeretjük ezt a szüret előtti zsongást. Ilyenkor állapodunk meg régóta velünk dolgozó szőlőtermelő partnereinkkel a szüreti mennyiségekben, szőlőfajtákban. Idén pedig különösen felgyorsultak az események, hiszen várhatóan nagyon korán, akár augusztus 20-a után induló szüretre számítunk a száraz és forró nyár miatt.

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?