Skip to content

Pincészetünk

1x1-00000000

Kik vagyunk?

Az egykor állami vállalatként üzemelő Grand Tokaj Borászat napjainkban a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány tulajdonában működő professzionális és piac-orientált borászati vállalkozás. Az egyik legjelentősebb magyar borászat, amely az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a hazai és ezen belül kiemelten a tokaji borászati tradíció őrzője és fejlesztője. A hegyaljai tradíciók védelme mellett gondolkodásunkban és működésünkben meghatározó szerepet kapnak az innovatív technológiák, a kortárs borászati eljárások és a mai igényeknek, ízlésnek megfelelő borkészítés. Célunk az évszázados hagyomány ötvözése a napjainkban elfogadott legmodernebb szőlőtermelési és borászati eljárásokkal a legmagasabb minőség, a legelégedettebb fogyasztók érdekében. Borászatunk alaptevékenysége elsősorban a minőségi borkészítés és értékesítés, valamint az ezt biztosító szőlőalapanyag-termelés és felvásárlás. A Grand Tokaj Borászat a Tokaj Kereskedőház Zrt. utódvállalkozásaként 2013-ban indult el a teljes technológiai és szakmai megújulás útján, amelynek lényege az egykori tömegtermelésből való átlépés a minőségi borkészítésbe, a prémium minőségű borok készítésébe. Ennek letéteményesei a professzionális szőlészeti és borászati csapat, Áts Károly szakmai vezetésével, a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati technológiák ötvözése a hagyományos eszközparkkal, egy tökéletesen higiénikusan működő, jól felszerelt borászatban. A borminőség folyamatos fejlesztése, a márkaarculat fokozatos modernizálása mind-mind azért szükséges lépések, hogy borászatunk mind a hazai mind a nemzetközi fogyasztók és kereskedők szemében megfelelő helyre kerüljön és hogy boraink újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán.
1x1-00000000

Miért dolgozunk?

A jelenleg 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű szereplője, amely térségünk teljes bortermelésének mintegy 35%-át biztosítja. A régió integrátoraként, évente 600-700 hektár, szigorúan ellenőrzött termőterületről, többszáz szőlőtermelővel szorosan együttműködve vásároljuk fel az ellenőrzött minőségű szőlőt. A saját területeken megtermelt és a hosszú távú, megbízható partnereinktől felvásárolt szőlőből igyekszünk a tudásunknak és technológiánknak megfelelő legmagasabb minőségű, jóízű borokat elkészíteni. Ehhez biztosít stabil alapot a 2014-ben átadott, 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnokunk. Ez a technológiai háttér azonban mit sem ér megfelelő tudású borász-csapat és kompromisszumot nem ismerő higiéniás körülmények nélkül. Modern tolcsvai borászüzemünket a közeli Szegi Pince 5,5 km hosszú pincerendszerében hordós érlelő egészíti ki, ahol az erjedésüket követően a nemes édes borok 1-3 éven át érlelődnek. Mivel azt valljuk, hogy minőségi borkészítés alapja nem lehet más, mint a tökéletességre törekvő szőlőmunka, az elmúlt években a szőlészet területén is jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. Többek között kiépült az ültetvényellenőri rendszer, megtörtént a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, és ezek eredménye képen egy olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer is elkészült, amelynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás.

Áts Károly főborászunk

A Grand Tokaj Borászat új minőségét képviselő borai Áts Károly főborászunk és csapata műhelyéből kerülnek ki. Az Év Bortermelője címet 2012-ben elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készül minden palack, Grand Tokaj címkével forgalomba kerülő borunk.

Áts Károly szerint a boron mindig átüt a borász személyisége. Az ő boraiból tehát a boldogság és az életigenlés sugárzik. Mindig optimistán gondolkodik, mert úgy véli, ha nem így tenne, nem „menne át” a borba az öröm, hiszen jó bort csak boldog borász készíthet. Elégedett embernek tartja magát, hiszen hobbija egyben a munkája is. Tősgyökeres Tokaj-hegyaljaiként édesapja révén mindig jelen volt életében a szőlő és a bor. Célja, hogy borainkon keresztül visszaadja a természet ajándékait, és örömet szerezzen a fogyasztóinak.

Tovább

A Grand Tokaj Borászat új minőségét képviselő borai Áts Károly főborászunk és csapata műhelyéből kerülnek ki. Az Év Bortermelője címet 2012-ben elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készül minden palack, Grand Tokaj címkével forgalomba kerülő borunk.

Áts Károly szerint a boron mindig átüt a borász személyisége. Az ő boraiból tehát a boldogság és az életigenlés sugárzik. Mindig optimistán gondolkodik, mert úgy véli, ha nem így tenne, nem „menne át” a borba az öröm, hiszen jó bort csak boldog borász készíthet. Elégedett embernek tartja magát, hiszen hobbija egyben a munkája is. Tősgyökeres Tokaj-hegyaljaiként édesapja révén mindig jelen volt életében a szőlő és a bor. Célja, hogy borainkon keresztül visszaadja a természet ajándékait, és örömet szerezzen a fogyasztóinak.

„Egy olyan borvidékre születtem, amely – úgy gondolom – egy csoda. Nekem a hazám. Egy olyan családba születtem, ahol édesapám és édesanyám a természet tiszteletére, a szeretetre nevelt. Édesapám mindig azt mondta, fiam, te csak mindig légy saját magad, ne más. Nem is akarok. Én mindig az az Áts Karcsi akarok maradni, akivé ő nevelt.”

Főborászunk számára soha nem volt kérdés, hogy melyik borvidéken folytatja pályafutását. Bort készíteni, persze, máshol is lehet, de igazán mindig arra vágyott, hogy csapatával megmutassa, mire képes Tokaj mind a száraz- mind a természetes édes borok területén.

Áts Károly életútja:
Szakmai pályafutását a Budafoki Borászati Technikumban kezdte, majd 1988-ban a Kertészeti Egyetemen végzett borászként. A diploma megszerzése után a Tokaji Borkombináthoz került, ahol kezdetben gyakornokként, később pincevezetőként dolgozott. 1988-tól hat éven át a Grand Tokaj Borászat egykori elődjénél, a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnál tevékenykedett, majd 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt.-hez, amelynek később főborásza lett. 2013 áprilisában csatlakozott a Grand Tokaj pincészethez, itt is a főborászi pozíciót tölti be.

Elismerések:
2002-ben alkotta meg az azóta legendássá vált, róla elnevezett, késői szüretelésű tokaji édes bort, az Áts Cuvée-t. 2006-ban a Wine and Spirit amerikai magazin 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es esszenciát. Ebben az évben Tokaj-Hegyalján megválasztották az év borászának, 2012-ben elnyerte az Év Bortermelője címet, majd 2020-ban megkapta a Borászok Borásza elismerést is. A Tokaj-hegyaljai borvidék fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséként 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta. Az általa készített borok minőségét, szakmai munkáját ma is nemzetközi díjak, aranyérmek fémjelzik.

Birtokaink

Integrátori szerepkör

A Grand Tokaj a borvidék kiemelt jelentőségű pincészete, és ez nem csupán az általa termelt alapanyag mennyiségében, hanem a régióban betöltött integrátori szerepében is megnyilvánul. A vállalat a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A 67 hektáros saját szőlőterülettel rendelkező borászat évjárattól függően 500-800 hektárnyi termőterületről, ellenőrzött minőségben és hosszútávú együttműködések alapján, a vele szerződésben lévő kistermelőktől vásárolja fel a termesztése során, illetve a szüretkor is ellenőrzött minőségű szőlőt.

A minőségi bor készítése mellett elkötelezett borászat szándéka, hogy segítse a helyi gazdák munkáját. A hosszútávú közös munka és a kiváló minőségű szőlőtermés azonban nemcsak a gazdák, hanem a borászat számára is alapvető fontosságú, hiszen az így elkészült borok a borvidék hírnevét is öregbítik.

A szőlészeti együttműködések során a borászat tanácsokkal is támogatja a gazdákat: a magas minőségű hozamok eléréséhez szőlőművelési tippeket tartalmazó négykötetes szőlészeti kiadványt készített, és elérhetővé tette a termelők számára, a szerződött partnerek az adott terület leghatékonyabb kihasználásában is segítséget kapnak. A borászat a termőhely-potenciál felmérésekor kifejlesztett speciális térinformatikai rendszer révén javaslatot tehet a termelőknek egy-egy terület termelési céljának meghatározására.

Pincelátogatás

SZEGI PINCE

A Grand Tokaj Borászat tolcsvai termelőüzemének munkáját a Tokaji borvidék és egyben Közép-Kelet Európa legnagyobb méretű érlelő pincéje, a Szegi Pince egészíti ki. A középkori bányákból az 1960-as években kialakított Hatalos-hegyi pincerendszer, Szegi és Szegilong határában fekszik. Az öt és fél kilométernyi, kétszintes pincerendszer négy földalatti kőporbányát köt össze, tökéletes feltételeket biztosítva a nemes édes borok hordós érlelésére és tárolására. Állandó hőmérséklete, páratartalma és tökéletes nyugalma kiváló adottságokat teremt az aszúk és a szamorodnik fahordós érlelésére. A pince több ezer hordó befogadására alkalmas.

Az egyik legnagyobb különálló egysége az egykori bányából kialakult Tarsovits terem, öthajós elrendezésével. A pince felső szintjén, a kőporbányákat összekötő fő átjáróból ágazó hat párhuzamos ágat alakítottak ki a muzeális borok tárolására. Az itt tárolt borok kivételes nemzeti kincset jelentenek az 1940-es évektől, a legjobb évjáratokból válogatva. A pincébe látogatók létszámától függően, három kóstolóterem áll a vendégek rendelkezésére, így a Szegi Pincébe érkező vendégek a látogatás során nemcsak a különleges pincerendszerrel, hanem borainkkal is megismerkedhetnek.

BEJELENTKEZÉS

NYITVATARTÁS

Hétfő – csütörtök: 12:00-16:00
Péntek, szombat, vasárnap: zárva

A Szegi Pince nyitvatartásáról az alábbi telefonszámon érdeklődhet: +36 70 430 9937

BORKÁPOLNA

Egy nyolcszögletű, 5 méter átmérőjű terem, mely 18 ember fogadására alkalmas. A Sárospataki Várban található Sub Rosa terem mintájára készült.

LOVAGTEREM

8 x 5 m-es alapterületű, téglalap alakú terem, amely 35 fő kényelmes kóstolását teszi lehetővé.

NAGY TEREM

Az 5,5 x 19 m-es alapterületű, téglalap alakú terem, a legnagyobb helyiség, amely 120 fő fogadására alkalmas.

Menedzsment

A Grand Tokaj borászat vezetőségének tagjait az alábbiakban tekintheti meg.

Letölthető anyagok

Az alábbi menüpontban a vállalat törvényi kötelezettségei szerint meghatározott nyilvános információk, valamint kötelezően előírt hirdetményei találhatók.

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?