Grand Tokaj - Grand Tokaj

Pincészetünk


Áts Károly főborászunk


A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza.

Áts Károly szerint a boron mindig átüt a borász személyisége. Az ő boraiból tehát a boldogság és az életigenlés sugárzik. Mindig optimistán gondolkodik, mert úgy véli, ha nem így tenne, nem „menne át” a borba az öröm, hiszen jó bort csak boldog borász készíthet. Elégedett embernek tartja magát, hiszen hobbija egyben a munkája is. Tősgyökeres Tokaj-hegyaljaiként édesapja révén mindig jelen volt életében a szőlő és a bor. Célja, hogy boraival visszaadja a természet ajándékait, és örömet szerezzen a fogyasztóinak.

„Egy olyan borvidékre születtem, ami – úgy gondolom – egy csoda. Nekem a hazám. Egy olyan családba születtem, ahol édesapám és édesanyám a természet tiszteletére, a szeretetre nevelt. Édesapám mindig azt mondta, fiam, te csak mindig legyél saját magad, ne más. Nem is akarok. Én mindig az az Áts Karcsi akarok maradni, akivé ő nevelt.”

A majd’ negyedszázados borászmúlttal rendelkező szakember számára soha nem volt kérdés, hogy melyik borvidéken folytatja pályafutását. Bort készíteni, persze, máshol is lehet, de igazán mindig arra vágyott, hogy megmutassa, mire képes Tokaj. Ezt sikeresen teljesíti, hiszen boraiban valóban érezni a Tokaji borvidék sokarcúságát, a történelmi dűlők különleges karakterét.

Életút:
Szakmai pályafutását a Budafoki Borászati Technikumban kezdte, majd 1988-ban a Kertészeti Egyetemen végzett borászként. A diploma megszerzése után a Tokaji Borkombináthoz került, ahol kezdetben gyakornokként, később pincevezetőként dolgozott. 1988-tól hat éven át a Tokaj Kereskedőház Zrt. jogelődjénél, a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnál tevékenykedett, majd 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt.-hez, ahol később főborásszá vált. 2013 áprilisában csatlakozott a Grand Tokaj pincészethez, itt is a főborászi pozíciót tölti be.

Elismerések:
2002-ben alkotta meg az azóta legendássá vált, róla elnevezett, késői szüretelésű tokaji édes bort, az Áts Cuvée-t. 2006-ban a Wine and Spirit amerikai magazin 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es esszenciát. Ebben az évben Tokaj-Hegyalján megválasztották az év borászának. 2009-ben a Népszabadság Top 100 Borversenyében a 2003-as Betsek aszúbora abszolút győztes, 2007-es száraz furmintja kategóriagyőztes lett. 2012-ben elnyerte az Év Bortermelője címet, majd 2020-ban megkapta a Borászok Borásza elismerést. A Tokaj-hegyaljai borvidék fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséként 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta.

Tovább

Birtokaink


Integrátori szerepkör


A Grand Tokaj a borvidék kiemelt jelentőségű pincészete, és ez nem csupán az általa termelt alapanyag mennyiségében, hanem a régióban betöltött integrátori szerepében is megnyilvánul. A vállalat a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A közel 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkező borászat mintegy 1000 hektárnyi termőterületről több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

A minőségi bor készítése mellett elkötelezett borászat szándéka, hogy segítse a helyi gazdák munkáját. Például igyekszik minél korábban a tudomásukra hozni az adott évben érvényes felvásárlási árakat annak érdekében, hogy a termelő időben felmérhesse a minőségi szőlő termesztésének anyagi előnyeit. A kiváló minőségű szőlőtermés azonban nemcsak a gazdák, hanem a borászat számára is alapvető fontosságú, hiszen az elkészült nedű a borvidék hírnevét is öregbíti.

A borászat tanácsokkal is támogatja a gazdákat: a magas minőségű hozamok eléréséhez szőlőművelési tippeket tartalmazó négykötetes szőlészeti kiadványt készített, és elérhetővé tette a termelők számára.

A szerződött partnerek az adott terület leghatékonyabb kihasználásában is segítséget kapnak. A borászat a termőhely-potenciál felmérésekor kifejlesztett speciális térinformatikai rendszer révén javaslatot tehet a termelőknek egy-egy terület termelési céljának meghatározására. A rendszerről bővebb tájékoztatás a Termőhely-potenciál menüpontban olvasható.

Pincelátogatás


Szegi Pince


A Grand Tokaj pincészetnél található a Tokaji borvidék és egyben Közép-Kelet Európa legnagyobb méretű pincéje. A borászat több mint negyedszázada alakította ki a Hatalos-hegyen, Szegi és Szegilong határában lévő, a közel négyszáz éves kőfejtőből létrehozott pincét. Az öt kilométernyi, kétszintes pincerendszer négy földalatti kőporbányát köt össze.

A hatalmas pincerendszert a borok érlelésére és tárolására használják, hőmérséklete kiváló adottságokat teremt az aszú és a szamorodni fahordós érlelésére. A pince több ezer hordó befogadására alkalmas.

Az egyik legnagyobb különálló egység a Tarsovits terem, amely öthajós elrendezésével 1500-2000 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet. A pince felső szintjén, a kőporbányákat összekötő fő átjáróból ágazó hat párhuzamos ágat alakítottak ki a muzeális borok tárolására. Az 1920-as évektől tárolnak ott bort a legjobb évjáratokból.

A pincébe látogatók létszámától függően, három kóstolóterem áll a vendégek rendelkezésére.

A Szegi Pincébe érkező vendégek a látogatás során nemcsak a különleges pincerendszerrel, hanem borkóstolás során a cég kiváló boraival is megismerkedhetnek. Előzetes egyeztetés függvényében, igény szerint borkorcsolya és meleg étel is rendelhető.

TOLCSVAI MINTABOLTUNK NYITVATARTÁSA

BejelentkezésNYITVATARTÁS

Hétfő – csütörtök: 12:00-16:00
Péntek, szombat, vasárnap: zárva

A Szegi Pince nyitvatartásáról az alábbi telefonszámon érdeklődhet: +36 70 430 9937

  • Cím:3918 Szegi, Hatalos hegy külterület
    GPS:48°12'22.0"N 21°23'22.4"E
  • Megközelítés:Miskolc felől a 37-es főúton haladva, a Bodrogkeresztúri elágazást elhagyva, a 44-45. km között, bal oldalon található a pincészet.

Borkápolna


Egy nyolcszögletű, 5 méter átmérőjű terem, mely 18 ember fogadására alkalmas. A Sárospataki Várban található Sub Rosa terem mintájára készült.

Lovagterem


8 x 5 m-es alapterületű, téglalap alakú terem, amely 35 fő kényelmes kóstolását teszi lehetővé.

Nagy terem


Az 5,5 x 19 m-es alapterületű, téglalap alakú terem, a legnagyobb helyiség, amely 120 fő fogadására alkalmas.

Menedzsment


A Grand Tokaj borászat vezetőségének tagjait az alábbiakban tekintheti meg.

Tovább

Letölthető anyagok


Az alábbi menüpontban a vállalat törvényi kötelezettségei szerint meghatározott nyilvános információk, valamint kötelezően előírt hirdetményei találhatók.

Tovább