Skip to content

Tokaji borvidék

Tokaj-Hegyalja Magyarország legelső és egyik legszebb borvidéke, mely a Tokaj–Abaújszántó–Sátoraljaújhely alkotta háromszögben terül el a Zempléni-hegység déli lankáin. Az itt elhelyezkedő szőlődűlők jó fekvése, a vulkáni eredetű talajszerkezet, az őszi napsugarak, a közeli Bodrog folyóról felszálló pára kedvező hatásainak összessége a tokaji bor minőségének és különlegességének egyik titka. A „borok királya, a királyok bora”, vagyis a Tokaji aszú készítésének hagyománya többnyire apáról fiúra száll a térségben.

A borvidék 5500 hektáros beültetett területén már a honfoglalás előtt is foglalkoztak szőlőműveléssel. A terület a világ első zárt borvidéke volt. 1737-ben született meg az erről szóló királyi rendelet, amelyben felsorolták azt a 28 települést, amelyek határában a tokaji bor előállításához alkalmas szőlő termelhető. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel a világörökségi listára a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket kultúrtáj néven. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a terület évezredes egysége indokolta, hogy a borvidéket a világörökség részévé nyilvánítsák.

A borvidéken a kontinentális éghajlat, a vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, valamint ezek tufái) és az ezen kialakult nyiroktalaj a jellemző. Míg az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzet a testes, a löszösebb talajú részek a lágyabb karakterű boroknak kedveznek.

A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza.

Áts Károly szerint a boron mindig átüt a borász személyisége. Az ő boraiból tehát a boldogság és az életigenlés sugárzik. Mindig optimistán gondolkodik, mert úgy véli, ha nem így tenne, nem „menne át” a borba az öröm, hiszen jó bort csak boldog borász készíthet. Elégedett embernek tartja magát, hiszen hobbija egyben a munkája is. Tősgyökeres Tokaj-hegyaljaiként édesapja révén mindig jelen volt életében a szőlő és a bor. Célja, hogy boraival visszaadja a természet ajándékait, és örömet szerezzen a fogyasztóinak.

„Egy olyan borvidékre születtem, ami – úgy gondolom – egy csoda. Nekem a hazám. Egy olyan családba születtem, ahol édesapám és édesanyám a természet tiszteletére, a szeretetre nevelt. Édesapám mindig azt mondta, fiam, te csak mindig legyél saját magad, ne más. Nem is akarok. Én mindig az az Áts Karcsi akarok maradni, akivé ő nevelt.”

A majd’ negyedszázados borászmúlttal rendelkező szakember számára soha nem volt kérdés, hogy melyik borvidéken folytatja pályafutását. Bort készíteni, persze, máshol is lehet, de igazán mindig arra vágyott, hogy megmutassa, mire képes Tokaj. Ezt sikeresen teljesíti, hiszen boraiban valóban érezni a Tokaji borvidék sokarcúságát, a történelmi dűlők különleges karakterét.

Életút:
Szakmai pályafutását a Budafoki Borászati Technikumban kezdte, majd 1988-ban a Kertészeti Egyetemen végzett borászként. A diploma megszerzése után a Tokaji Borkombináthoz került, ahol kezdetben gyakornokként, később pincevezetőként dolgozott. 1988-tól hat éven át a Tokaj Kereskedőház Zrt. jogelődjénél, a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnál tevékenykedett, majd 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt.-hez, ahol később főborásszá vált. 2013 áprilisában csatlakozott a Grand Tokaj pincészethez, itt is a főborászi pozíciót tölti be.

Elismerések:
2002-ben alkotta meg az azóta legendássá vált, róla elnevezett, késői szüretelésű tokaji édes bort, az Áts Cuvée-t. 2006-ban a Wine and Spirit amerikai magazin 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es esszenciát. Ebben az évben Tokaj-Hegyalján megválasztották az év borászának. 2009-ben a Népszabadság Top 100 Borversenyében a 2003-as Betsek aszúbora abszolút győztes, 2007-es száraz furmintja kategóriagyőztes lett. 2012-ben elnyerte az Év Bortermelője címet, majd 2020-ban megkapta a Borászok Borásza elismerést. A Tokaj-hegyaljai borvidék fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséként 2014-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta.

A Tokaji jelleg

A Tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetessége az aszúsodás, amely a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő, Kabar) egymásra találásának köszönhetően évről évre bekövetkezik. Magát az aszúsodást előidéző penészgomba (Botrytis cinerea) nem tekinthető a borvidék sajátosságának, mivel máshol is megtalálható. Nem úgy, mint a riolittufába vájt pincék falán fellelhető nemes pincepenész (Cladosporium cellare), ami optimális körülményt biztosít a fahordós érlelés alatt a boroknak (hőmérséklet, páratartalom).

Az aszúsodás során az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására a szőlőszem megduzzad, megreped, beindul a botrytises nemesrothadás. A speciális mikroklímából adódóan az esős időszakot hosszú, meleg, napos periódus követi, ez elősegíti a bogyók aszúsodását, az íz- és zamatanyagok, valamint a cukortartalom koncentrálódását.

Az aszúkészítés ma is évszázados hagyományokra vezethető vissza a borvidéken. A folyamat első lépése, hogy szüretkor a fürtökről a bogyókat szemenként szedik le, kádakba helyezik, feldolgozásig itt tárolják. A perforált kádaknak köszönhetően ez idő alatt az aszúszemekből saját súlyuknál fogva lecsepeg az eszencia.

2013 őszén a tokaji borok minőségének egységesítése érdekében új szabályozások születtek a borvidéken a borkészítésre vonatkozóan. Az aszúknál a minimális cukortartalmat 120 g/l-ben határozták meg. Előírták, hogy az itt termelt borokat kizárólag a termőhelyen, vagyis a borvidékhez tartozó településen lehet érlelni és palackozni.

Termőhely potenciál

A borászat 2013-ban kezdődött minőségi megújulás programjának része a termőhelyi potenciál- és ültetvényállapot-felmérés, melynek eredményeként a létrehozott, úgynevezett térinformatikai rendszer teljesen új, egyedi fejlesztés, és egyértelműen a Grand Tokaj borászathoz köthető.

A termőhelyi potenciálfelmérés célja az volt, hogy feltérképezzék a borvidék szőlőterületeinek adottságait. Ennek során a szakemberek a termőhelyi képességek, valamint a termesztési lehetőségek adatainak segítségével meghatározzák egy adott terület termelési céljait, vagyis hogy mit érdemes termelni az adott területen. Ez abban a tekintetben kiemelt jelentőségű, hogy a borászat a térség integrátoraként több mint 1400 gazdával tart kapcsolatot, közös érdekük a jó minőségű alapanyag és a magas színvonalú bor előállítása. A Grand Tokaj integrátori szerepköréről a linkre kattintva olvashat bővebben.

A folyamat a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlővel beültethető 5500 hektár nagyságú területének felmérésével kezdődött az említett ismérvek alapján. A vizsgálat 21. századi módszerekkel határozta meg a területek domborzati adottságait és talajtani viszonyait, míg historikus adatokkal és műholdfelvételekkel jellemezte a mezo- és makroklimatikus lehetőségeket. Az ültetvények felmérésekor tett személyes bejárásokat, légi és távérzékelt adatokkal egészítették ki.

Az ültetvények állapotáról gyűjtött adatokat egy új fejlesztésű komplex térinformatikai rendszerben helyezték el és jelenítették meg.

A termőhelyi potenciál 2013 és 2015 között valósult meg; eredményeképpen olyan térinformatikai döntéstámogató rendszer készült, melynek segítségével előre modellezhetővé, illetve tervezhetővé vált a szőlőfelvásárlás. A rendszert 2015-ben már tesztelte a pincészet, és pozitív hozadékát a szüret alkalmával már tapasztalták: a megfelelő időzítésnek köszönhetően jó minőségű alapanyagot tudtak leszedni.

Szőlőfajták

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?