Skip to content

Sonka és a mi boraink, gondoltunk egy merészet!

Sonka és a mi boraink, gondoltunk egy merészet!

Gondoltunk egy merészet és meghívtuk Áts Károly főborászunkat és Gódor „A Sonkás” András barátunkat egy igazán rendhagyó kóstolóra, húsvétra készülődve. András 12-féle fantasztikus sonkával nevezett be Európa minden tájáról, Karcsi pedig féltucat borral érkezett a kóstolóra a frissítő száraz gyöngyözőtől a mézédesig. András a sonkákról mesélt, Károly a borokról, mi pedig csak élveztük a tavaszi délutánt és kerestük a legjobb párosításokat. A következő napokban megosztjuk veletek, milyen sonkához milyen tokajit válasszunk húsvétra.

Kezdjük a legkönnyebbel: a könnyű, friss formázott sonkához a legszebb párosításnak egy frissítő, száraz gyöngyözőbor bizonyult. A gyöngyözőbor frissessége és a leheletvékonyra szeletelt főtt sonka tökéletes előétel lehet Húsvétkor vagy az év bármely napján.

Ha finoman füstölt vagy szárított tarja kerülne a húsvéti asztalra, mi a Chardonnay-ban találtunk igazi párjára. A tarja borsos, fokhagymás fűszeressége, a leheletnyi füst tökéletesen működött a 2021-es Chardonnay krémes ízével, finom hordósságával és a tokaji ásványokkal.

Minél füstöltebb a sonkánk, annál fűszeresebb bort igényel. Egy hagyományos parasztsonka – legyen az mangalica vagy más sertés pácolt, füstölt combja – nagyon szépen működött a 2021-es Furminttal és az érleltebb, teltebb 2019-es Kővágó Furminttal. Meglepő volt, hogy együtt kóstolva milyen szép rétegekkel öltözteti fel a sonka a bor hosszú ízeit.

Mindig azt halljuk, hogy a torma megöli a bort. Gódor András sonkamester barátunk persze bebizonyította ennek ellenkezőjét a sonka és bor kóstolónkon: friss tormából apró forgácsokat reszelt az intenzív ízű parasztsonkára. Az ízek pedig felrobbantak a szánkban, amikor száraz birtok- és dűlőszelektált furmintokkal kóstoltuk össze őket. Nektek is bátran ajánljuk húsvétra a friss torma forgácsokat az ecetes vagy tejszínes változatok helyett. Persze csak módjával, ha bor is kerül a sonka mellé.

Húsvétkor hagyományosan sertéssonkát eszünk, Gódor András sonkamester barátunk azonban ez lágy ízű, olasz angus marha sonkával is meglepett minket. A zsírral sűrűn átszőtt, 8 hónapon át érlelt és éppen csak minimálisan füstölt sonkacsodához a frissítő és fűszeres félszáraz sárgamuskotály, azaz a 2021-es Muscat Blanc illett a legjobban. Önmagában is tökéletes előétel lehet, de egy kis ruccolával és parmezánnal keverve, olívaolajjal és borssal fűszerezve egyszerű és felejthetetlen fogás lesz belőle.

Sosem gondoltuk volna, hogy a húsvéti sonka édes borral is zseni lehet. András és Károly egy olyan párosítást mutatott, amitől tátva maradt a szánk: Andrásék szentendrei sonkaérlelőjében érlelt tisztavérű, zsíros mangalica sonkájához édes szamorodnit kóstoltunk és tényleg egy csoda volt. De az igazi meglepetés a 2014-es Klasszikus Aszúnknál ért minket: sonka zsírossága és a hűvös évben szüretelt aszú vidám savai igazán különleges ízharmóniát alkottak.

Egy rendhagyó sonkát – paprikás, érlelt és szárított karajból készült spanyol Lomo-t kóstoltunk hat féle borral. A győztes a Késői Szüretelésű, édes Hárslevelű volt. A Torrijos Régióból származó karaj fűszerei csodálatosan illettek a hárslevelű édes, virágos és fűszeres ízéhez.

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?