Magyar siker a Bocuse D'Or világversenyen - Grand Tokaj
Magazin

Magyar siker a Bocuse D'Or világversenyen

2023. Január 23.

Magyarország bronzérmes lett a Bocuse D'Or világversenyen!

Magyarország bronzérmes lett a legrangosabb szakács világversenyen, a Bocuse D'Oron Lyonban. A versenyt Dánia nyerte, a második helyezés Norvégiáé, a társadalmi felelősségvállalás díját Mexikó nyerte, a legjobb commis (kukta) Norvégiáé, a legjobb haltál a svédeké, a legjobb gyerekmenüt a franciák készítették, és a gyerekzsűri kedvence Japán lett. A magyar csapat már többször szerepelt a világdöntőn, de először került dobogóra.

Tavaly a magyar csapat (Dalnoki Bence séf, Nyikos Patrik commis, Széll Tamás coach és Szulló Szabina felkészítésével) a Bocuse D’Or verseny Budapesten rendezett európai döntőjén ezüstérmes lett, így jutottak ki a lyoni világversenyre, ahol 24 csapattal szálltak szembe, és dobogóban bíztak. Dalnoki a két Michelin csillagos Stand sous séfje, a felkészítők pedig a Stand éttermek tulajdonosai.

A magyar csapat négy hónapja erre a versenyre edzett, újra és újra előkészítették, grammra kimérték az alapanyagokat, úgy, ahogy a versenyelőírások engedik, a felkészülés során minden nap le is főzték a versenytányérokat. A szabályok rettentő bonyolultak, ráadásul gyakran változtatják őket, míg például korábban előkészített zöldséget nem lehetett vinni, addig most pucoltat szabad, de szeletelni már nem, szigorúan figyelik a tisztaságot, a technikát, ezek az apróságok pedig sok időt jelenthetnek. Különösen nehéz műfaj ez azért is, mert a zsűri ízlését is el kell találni, de a legmodernebb technológiai elvárásoknak is meg kell felelni, miközben a feladatokat is teljesíteni kell, mindezt időre.

Két versenyfeladat volt, amelyet minden csapatnak teljesítenie kellett, a tál és a tányér:

A tál témája, ami általában valamilyen húsféle szokott lenni, most ördöghalból, Szent Jakab kagylóból és kagylóból kell, hogy álljon. Bár azt, hogy pontosan miként oldják meg a feladatot, nem lehet tudni előre, a közösségi médiás betekintésekben lehetett látni, hogy az ördöghal csontvázát szétszedték, kifőzték majd szoborként ragasztották össze újra.

A tányér feladat idén egészen frappáns, ugyanis háromfogásos gyerekmenüt kell a csapatnak készítenie, ebből az egyik fogás vegán, a másik vegetáriánus kell, hogy legyen, tojással, és mindegyik kötelező eleme a tök. A cél, mint a verseny kiírói mondják, az egészséges táplálkozás népszerűsítése. A zsűriben a világ egyik leghíresebb női szakácsa, Dominique Crenn mellett gyerekek is ülnek, hogy valóban hiteles legyen az ítélet.

A napokban egyre több részlet derült ki a magyar versenytányérokról.

A Budapest tál, amelyet Szabadság-híd ihletett, a következő elemekből állt:

  • Ördöghal füstölt kagylóval, sötét algával és citromos kovászos kenyér krutonnal
  • Pácolt gyökérzöldségekből készült rózsák, folyékony krumpli, fűszernövények és érlelt sajt
  • Cékla és tokaji borzselé, fekete borsos-zsályás puha hagyma, ropogós csicsóka
  • a „Magyar lakoma”, ami gulyás fűszerekkel ízesített fekete kagylós tortelliniből áll, enyhe tormával és metélőhagymával ízesített kék kagyló szósszal, szezonális magyar zöldségekkel az erdőről és mezőről
  • Sültördöghal-mártás barna vajjal és tokaji borgyöngyökkel

A tányér feladat elemei („Etesd a gyerekeket”)

  • Hideg tökleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, habos zabkrém enyhe tormával, füstölt olajban pácolt zöldborsó
  • Tükörtojás gombával, hagymával, savanyított tökkel, citromos zsályával és krémes tojássárgájával
  • Érlelt sajtból készült szósz, tökkel és tökolajjal
  • Joghurthab folyékony tökkel, vaníliával, almával és málnával, töktorta
  • Ropogós „föld” meglepetés, csokoládéval, mogyoróval és citromkóróval

Forrás: https://telex.hu/gasztro/2023/01/23/bocuse-dor-szakacsverseny-2023-as-lyoni-donto-dalnoki-bence-szell-tamas