Skip to content

Borászati kisokos

Borászati kisokos

Mi az a szárazjég és mire használjuk?
A szárazjég a szén-dioxid szilárd formája, amely rendkívül hideg, -78,5 C hőmérsékletű. A borászatban több esetben is előszeretettel használjuk, amikor nem szeretnénk, hogy a friss must a levegő oxigénjével érintkezzen. Amint a szőlő megérkezik a pincébe, illetve amikor a présből a friss szőlőmust kicsorog, folyamatosan szárazjeget adunk hozzá, hiszen a hőmérséklet hatására szén-dioxid gázzá alakuló szárazjég megvédi a friss mustot attól, hogy túl sok oxigénnel találkozzon, azaz megtartja a szőlőlé frissességét a szőlőbogyón kívül is.

 

Mi az a karós szőlő?
Karós- vagy bakművelésű szőlőnek azt a hagyományos művelésmódot nevezzük, amikor a tőkék nem egy kifeszített drót mentén sorakoznak, hanem önállóan, szabadon egy-egy szőlőkaró mellett növekednek. A mi egyik ilyen területünk a tolcsvai Pető-dűlő tetején, 280-300 méter magasságban, a meredek és köves egyoldalban, az erdőszélen található. Az itt termett gyönyörű fürtök most a furmintunkat gazdagítják, de ha a tőkék elérik a 10 éves kort, biztos, hogy önálló borként is megmutatjuk majd a „karós” területünkben rejlő fantasztikus lehetőséget.

 

Hogy mi a természetesen édes tokaji borok csodája?
Az érett szőlőszemekben keletkezett cukor. Amkor félszáraz, félédes vagy éppen édes tokaji bort kóstolsz, mindig jusson eszedbe, hogy a benne lévő cukor természetes úton maradt a borban, úgy, hogy a borász – az erjedő mustot lehűtve – megállítja az alkohol keletkezését. Így a tokajiban a természet valódi ajándékát, a szőlőszem által termelt maradék cukrot élvezheted.

 

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?