Skip to content

A hordóhasználatról kérdeztük Áts Károly főborászunkat

A hordóhasználatról kérdeztük Áts Károly főborászunkat

„Hogy miért öthektós hordót használunk a pincében? Mert a mi boraink érleléséhez is kell az oxigén, de csak igen kevés. A nagy hordóban kisebb felületen érintkezik a bor a tölgyfával, így kisebb a fa szövetein keresztül a mikró-oxidáció és lassabban épül fel, hosszabb életű és gazdagabb lesz a tölgyhordóban érlelt bor. Ráadásul a borban sem dominál a Zemplénből válogatott tölgy és pörkölés illata és íze, hanem csak kiemeli, támogatja a furmint, a hárslevelű szépségét.” – meséli Áts Károly borászunk a hordóhasználatról.

 

 

Hogy miért Zempléni tölgyből származó Trust hordókat használunk? Egyrészt, mert a világ egyik legjobb tölgye itt nő. Sűrű szerkezetű, kemény, hosszú életű, gyönyörű fák. És ha már a Zemplénben élünk és dolgozunk, fontos, hogy minél több helyi alapanyagot használjunk. A gőzzel hajlított, hosszan és nagy odafigyeléssel pörkölt hordók pedig engedik érvényesülni a termőhelyi illatokat és ízeket és a szőlő elsődleges jegyeit a borban.

 

Szeretem, ha a nagy borok hordóban erjednek. Már az év elején, januárban a metszésnél kiválasztjuk azokat a területeket, dűlőket, parcellákat, amelyekből a nagy borok készülnek. És ha jól sikerül a tudatos és figyelmes szőlőmunka ráadásul az évjárat sincs ellenünk, akkor a kiválasztott területek mustja 500 literes zempléni tölgy hordókba kerül. Ahhoz, hogy szépen érett borok szülessenek, hogy a pörkölés és a tölgy ne uralja a bort, gazdag, komplex, vastag alapanyagra van szükség, ami csak gondos szőlészeti munkával és jó adottságú és talajú területeken érhető el.

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?