Grand Tokaj: befejezik a ’17-es szüretet - Grand Tokaj
Magazin

Grand Tokaj: befejezik a ’17-es szüretet

2017. November 02.

Tolcsva, 2017. november 2. – 5,7 millió kilogramm szőlő, a minőségért fizetett korrekt ár, és több mint 1000 elégedett kistermelő a 2017-es szüret eredményei a Grand Tokajnál. A hosszú meleg ősznek és a botrytizálódásnak köszönhetően elsősorban a késői szüretelésű és édes szamorodni borok alapanyaga van túlsúlyban, amelyből kiváló édes boros évjárat ígérkezik.

 

A Grand Tokaj Zrt. Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és integrátoraként idén szeptember 16-án kezdte meg a szüretet a sárgamuskotály szőlő, majd szeptember 22-ével a furmint- és hárslevelű szőlő megvételével. Október közepén már a Tokaj eredetvédett szőlő és az aszúszem felvásárlásával a szüret elérte csúcspontját. Terv szerint már csak az aszúszemek felvásárlása tart a szerződött termelőktől, egészen november 6-ig. Ez utóbbi kivételével a borászat befejezte a felvásárlást október 31-ével, amiről az érintett termelőket és a Hegyközséget is értesítette.

 

Az idei szüret során több mint 1000 kistermelővel és családi gazdálkodóval kötött szerződést a Grand Tokaj Zrt. objektív és dokumentált minőségbiztosítási rendszere alapján. Az összes termékkategóriában 8 hét alatt 57 ezer mázsa, vagyis 5,7 millió kilogramm szőlő felvásárlása történt meg, közel 500 mázsa kiváló aszúszem mellett.

Egy kilogramm felvásárolt szőlő átlagára – aszúszem nélkül – 146 forint volt, ez tartalmazza a sárgamuskotály, a zempléni, a tokaji száraz és az édes szamorodni borok alapanyagárát is. Ezzel az idei évben – a késői szüretelésű szőlők nagyobb aránya miatt - az állami borászat által fizetett átlagár meghaladta az elmúlt 10 év átlagárait. Az összes felvásárolt termés bruttó értéke pedig megközelíti az 1 milliárd forintot, vagyis ekkora bevételt realizálhatnak a borászattal szerződött tokaj-hegyaljai kistermelők. A hosszú távon gondolkodók, szőlőjüket jól művelők, minőséget szállító termelők tehát idén is megtalálták számításukat Tokaj-Hegyalján. Mindennek tükrében az pedig csak rosszindulatú híresztelés volt, hogy a társaság nyomott áron, olcsón vett szőlőt a termelőktől, ellenkezőleg: korrekt partneri viszony jellemezte a 2017. évi szüretet.

 

A legkorábban szedett sárgamuskotály szőlő árát a Grand Tokaj Zrt. már kifizette a termelőknek.
A többi felvásárolt szőlő árát pedig szerződés szerint, december 15-ig utalják a gazdák bankszámláira, amelyre a fedezet természetesen rendelkezésre áll az állami borászatnál.

 

 

Kövess és kedveld Facebook oldalunkat!