Skip to content

Az év legjobb borai között két arany-, egy ezüstérem! – VinAgora 2020

Az év legjobb borai között két arany-, egy ezüstérem! – VinAgora 2020

2020. az egész világ számára egy szokatlan, lemondásokkal, kihívásokkal és tanulságokkal teli év, pedig még csak a felénél járunk. A világjárvány nem csak mindannyiunk hétköznapjait forgatta fel fenekestül, de szinte minden ágazatot érintett valamilyen módon. Nem volt ez másként a borász szakmával sem: kora tavasztól a világ nemzetközi és helyi borversenyei -érthető módon- sorra lemondták rangos borversenyeiket, néhányan voltak csak, akik az év második felére halasztották a megmérettetéseiket.

A szervező mindent megtett azért, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő, nemzetközileg is elismert borverseny idén is megrendezésre kerüljön. Az április elejére tervezett rendezvényt végül a járványügyi helyzet javulásának, valamint Szekszárd városa és a szekszárdi borászok rendkívüli segítőkészségének köszönhetően július 3-5. között sikerült megrendezni, számos külföldi bíráló részvételével.

A Szekszárdon megrendezett borversenyre idén is – zsinórban harmadszor – rekordszámú nevezés érkezett. Összesen 775 minta vett részt Magyarország legrangosabb borversenyén, összesen 15 bortermelő országot képviselve.

A verseny a borok mezőnyét tekintve is az elmúlt években megszokott kimagasló színvonalat hozta. A magas átlagos minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a tételek közel 70%-ának adtak ezüstérem szintű, azaz 84 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek (OIV és VINOFED) nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben. Ez alapján végül 7 nagyarany-, 140 arany-, 94 ezüstérem, 6 főkategória győztes Champion díj, valamint további 19 különdíj született.

Büszkeségünk, hogy a pincészetünk két tétele is aranyérmet szerzett:

  • Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2014
  • Tokaji édes Szamorodni, 2017

Egy tételünk, a Lidl csapatával és Herczeg Ágnessel közösen készített Amthyst Hárslevelünk ezüstérmet kapott:

  • Amethyst Hárslevelű, 2019

Forrás: https://vinagora.hu/hu/hirek/megvannak-az-ev-legjobb-borai-vinagora-2020

Belépés

ELMÚLT MÁR 18 ÉVES?