Crown Estates Tokaji Essencia édes 2007

Borostyán-arany sárga szín jellemzi, amely egy olajos, sűrű texturával párosul. Illatában rögtön megjelennek a mély botritisz jegyek, amelyet egy jelentős füstös, bársonyos, olajos textura visz a vállán majd pedig egy friss, gyümölcsös lezárás tesz kerek egésszé. Ízében igazán komplex, köszönhetően az élénk savainak és az erős, átütő botritisz jegyeknek.

Fogyasztási hőmérséklet: 10-11 °C

A 2007-es év átlagos hőmérsékleti és időjárási viszonyokat prezentált a tenyészidőszak túlnyomó részében, így minden termelt szőlőfajtánk esetében elmondható, hogy a teljes érettség állapotára időzített szüretet a borvidéken megszokott időben tudtuk elvégezni.

A szőlőtőkékről szemenként, kézzel szüretelt és egyesével külön válogatott aszú szemek az erre a célra kialakított kádakba kerülnek. Az Essencia készítéséhez az így felhalmozott aszú szemek által alkotott kupac saját súlyától - mesterséges, külső nyomást nélkülözve- lassan, csöpögve leválasztott színmustot használjuk. A fenti tradicionális módszerrel összegyűjtött színmust aztán évek hosszú sora alatt az állandó, kb. 10°C hőmérséklet és a kiegyensúlyozott és kiemelkedően magas (>90%) relatív páratartalom mellet egy lassú erjesztési folyamaton esik át a több száz éves múlttal rendelkező Szegi pincénkben.

A bor jelenleg kereskedelmi forgalomban áll.

Vissza a kategóriához (Koronás Tokaji Borkülönlegességek)